14 Mar 2022
Yurtdışına Çıkmadan Önce Araştırılması Gereken Konular Nelerdir?
Yurtdışına Çıkmadan Önce Araştırılması Gereken Konular Nelerdir?
Yurt dışına çıkmak size güzel bir hayal gibi gelebilir. Bir an önce yeni ve başarılı bir kariyere başlamak için çok heyecanlı olabilirsiniz. Ancak bu güzel hayali de gerçeğe çevirirken tedbiri elden bırakmamak ve doğru bir şekilde hazırlanmak gerekir. Yurt dışında çalışmadan önce araştırılması gereken konuları mutlaka araştırmanız, aklınıza takılan tüm soruların yanıtını bulmanız gereklidir. Biz de bu yazımızda, yurtdışına çıkmadan önce araştırılması gereken 5 konuya değindik.
Hangi Ülkeyi Seçmeliyim?
Ülke seçiminde, yabancı istihdamına ihtiyaç duyulan bir ülke seçmeniz oldukça önemlidir. Eğer kültürünüze yakın bir ülke seçmek işitiyorsanız, Türki Cumhuriyetleri ya da Orta Doğu ülkelerini tercih edebilirsiniz. Bu ülkelerde, kültürlerden damak tatlarına kadar çok sayıda benzerlik olduğu için, çok daha kolay adapte olabilirsiniz. Örneğin, bilişim ve teknoloji sektöründe çalışıyorsanız; ABD, Almanya, Japonya, Taiwan ve Kore Cumhuriyeti en iyi bir alternatiflerden bazıları olacaktır. Becerilerinizi ve ilgilerinizi iyi belirleyip, bu alanlarda en çok elemana ihtiyaç duyan ülkelere yönelmelisiniz. Bu konuda ülkelerin göç yasalarını inceleyebilir, size ve sektörünüze en uygun ülkeyi seçebilirsiniz.
Farklı Bir Kültüre Alışabilecek Miyim?
Yurt dışında çalışmak isteyenlerin belki de en çok kafasını kurcalayan soru, yeni bir kültüre uyum sağlayıp sağlamayacaklarıdır. Eğer dışa dönük bir kişiliğiniz varsa, yeni bir ortama adapte olmak çok daha rahat olacaktır. Yine de bu esnada oldukça sabırlı ve kültür şoklarına hazırlıklı olmalısınız. Eğer, içe dönük bir yapıdaysanız, daha büyük şehirleri tercih etmeniz, adaptasyon süresini kısaltacaktır.
Hangi Sektörlerde Çalışabilirim?
Eğer halihazırda Türkiye’de çalışıyorsanız, yurt dışında da kendi sektörünüz ile ilgili bir işte çalışmanız uyum sürecinizi kolaylaştıracaktır. Yine de yurt dışındaki iş imkanları bunlarla sınırlı değildir. Dil bilginiz ve becerileriniz ile, çok sayıda iş imkanından faydalanabilirsiniz. Türkler, yurtdışında özellikle turizm ve hizmet sektöründe çalışmayı tercih ediyorlar. Siz de bulunduğunuz ülkenin ihtiyaç duyduğu sektöre göre iş arayışınızı şekillendirebilirsiniz.
Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mı?
Eğer halihazırda bir işiniz yoksa, yeni işinizi yurt dışında arayacaksanız kendinizi zorluklara hazırlamalısınız. Yeni ülkede mutlaka geçiminizi bir süre sağlayabilecek bir birikim yapmalısınız. Seçeceğiniz ülkede iş bulmanın kolay olup olmadığı, oldukça önemli bir kriterdir. Örneğin, bir ülkede yalnızca o ülkenin ana dilini konuşan çalışanlar işe alınıyorsa, bu ülkede iş bulmanız zor olacaktır. Çok uluslu, İngilizcenin yoğun kullanıldığı ülkelerde ise rahatlıkla pek çok alanda iş bulabilirsiniz. Yine de ülkelerin göç yasalarını incelemeniz yararlı olacaktır. Birçok ülke iş arama amacıyla alınan bir vize seçeneği sunarken bazı ülkeler bu vizeye sahip değildir. Bu nedenle planlarını yaparken doğru bir araştırma yapmanız yararlı olacaktır.
Hangi Belgelere İhtiyacım Var?
Her ülkenin işe alım prosedürleri birbirinden farklıdır. Öncelikle, bu belgeleri ülke özelinde iyice araştırmalısınız. Firma çalışanlarından ya da profesyonel danışmanlık hizmeti veren ofislerden destek isteyebilirsiniz. Bu aşamada en sık istenen belgeler, Schengen vizesi, çalışma vizesi ve oturma izni gibi belgelerdir. Belgelerde eksiklik olmaması için, güvenilir ve deneyimli bir firma seçmelisiniz.
Yurt dışında iş bulurken iyice araştırmalı, her detayı ilmek ilmek işlemelisiniz. Bu sayede, beklenmedik sorunlardan kaçınarak, eksiksiz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Yurt dışında bir iş arama süreci, zaman zaman bilinmezliklerle dolu ve korkutucu gelebilir. Bu korkulardan uzaklaşmak ve sorunsuz bir kariyer planlaması yapabilmek için profesyonel bir destek alabilirsiniz. Bizimle iletişime geçerek, İş’te İngilizce’nin uzman ekibine kafanıza takılan tüm soruları sorabilirsiniz. Kafanızdaki soru işaretlerini dindirirken, gelecek planlarınızı sağlam bir zemine inşa edebilirsiniz.